Verplichte sluiting horeca

Verplichte sluiting horeca: NIEUWE SLUITING CORONAVIRUS

Het Coronavirus is terug. Natuurlijk is het nooit echt weggeweest, dat weten we allemaal maar al te goed door de ongewone zomer die we achter de rug hebben. Maar het aantal besmettingen is inmiddels weer dusdanig opgelopen dat de ‘tweede golf’ waar we al die tijd voor gewaarschuwd werden nu de harde werkelijkheid is.

Vorige week nog werd de grens van 10,000 geregistreerde besmettingen per dag ruim overschreden. Des te meer reden voor de overheid om weer hard in te grijpen. Eén van de meest ingrijpende maatregelen die sinds vandaag – maandag 19 oktober – weer geldt, is dat de horeca voor een maand dicht moet. Geen restaurants, geen cafés. Een behoorlijke klap voor ondernemers in deze sector, die nog herstellende waren van de eerste sluiting.

 

Inmiddels is er wel een vergoeding vanuit de overheid beschikbaar gesteld om de verliezen te drukken – al is dit niet meer dan enkele duizenden euro’s, wat voor veel ondernemers niet voldoende zal zijn om de verliezen teniet te doen. Een derde van de ondernemers in de sector hebben niet genoeg reserves (meer) om deze klap op te vangen. Voor veel van hen zal de tegemoetkoming een pleister op de veel te grote wond blijken.

Toch hoeft deze sluiting niet te betekenen dat u als ondernemer in de horeca-sector helemaal thuis komt te zitten. Zo zijn er genoeg dingen die u nu kunt regelen of aanpakken om straks weer volledig open te kunnen gaan. 

Personeel waarvoor u in deze periode de loonkosten blijft dragen, kunt u eventueel inzetten voor ander werk. Denk aan lang uitgestelde onderhouds- of schoonmaakklussen. Ook kunt u manieren bedenken om uw bezorgings- of afhaaldiensten op poten te zetten, wat nog wel toegestaan is – en voorkomt dat u teveel voorraden weg moet gooien.

Een grote schoonmaak is sowieso nooit weg. Normaal gezien komt u hier niet snel aan toe. De zaak moet immers binnen enkele uren weer gereed zijn voor de volgende zitting. Nu heeft u echter 4 weken een ‘leeg’ restaurant of café, waardoor u eindelijk eens het grondige onderhoud van de vloer kunt uitoefenen. Of een reiniging van uw keuken. Een desinfectie van uw meubilair. Wellicht kunt u eens een nieuw likje verf op de muren proberen of het interieur wat veranderen.

Schoonmaakbedrijven zitten ook omhoog voor werk, waardoor u hen prima kunt benaderen om enkele van deze klussen voor u uit te voeren. U zult zien dat de tarieven en het tijdsbestek waarbinnen zij ingezet kunnen worden erg aantrekkelijk zijn.

Daarbij is het niet alleen een klusje wat ‘gedaan moet worden’, het is ook een investering. Als uw restaurant of café er over vier weken weer stralend schoon en hygiënisch uitziet, zullen mensen minder huiverig zijn om u weer te bezoeken zodra dit toegestaan is.